![](/media/lib/54/zegar-spirala-4fac9b5e28f70826d707323f7e1b55a5.jpg)
Pojedyncza mutacja nie wystarczy
29 września 2010, 10:38Ivana Božić, doktorantka z Uniwersytetu Harvarda, stworzyła model matematyczny, który pokazuje, że pojedyncza mutacja nie wystarczy, by sprowokować wzrost nowotworu. Średnio zwiększa ona tempo podziałów komórkowych o zaledwie 0,4%. Oznacza to, że [...] konieczna jest wolna, stała akumulacja wielu mutacji w jednej komórce na przestrzeni lat.
![](/media/lib/99/n-winogrona-b7c0fd35729df6317b9d81e4ed0e62b5.jpg)
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
![](/media/lib/339/n-ziemiaprzekroj-13d7a5676eed3e99d595533e52220c8f.jpg)
Góry w głębi Ziemi
18 lutego 2019, 12:08Dzięki wielkiemu trzęsieniu ziemi w Boliwii odkryto masyw górski znajdujący się 660 kilometrów pod powierzchnią Ziemi. Występuje on w miejscu, w którym przebiega granica pomiędzy górnym a dolnym płaszczem.
![](/media/lib/71/arbuz-c58302ca3b8a2ef2d09a85893aba8719.jpg)
Składnik arbuza obniża ciśnienie
14 października 2010, 12:08O arbuzie już teraz można powiedzieć wiele dobrego - jest smaczny, niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniającego likopenu, potasu oraz witamin A, B6 i C – a teraz okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.
![](/media/lib/135/n-otylosc-af6456a505a7f8e04832c4dcad6f4bbf.jpg)
Wytrząsanie sposobem na otyłość?
3 lutego 2014, 12:59U otyłych myszy drgania o niskiej częstotliwości prowadzą do odnowienia populacji limfocytów B i T. Prof. Ete Chan i Clinton Rubin ze Stony Brook University przekonują, że jeśli takie same efekty da się uzyskać u ludzi, codzienne "wytrząsanie" zapewniłoby korzyści kliniczne osobom cierpiącym na problemy immunologiczne powiązane z otyłością.
![](/media/lib/342/n-grzyby-z-badania-bdd7d5e1ad42efb010b6218fcf688f1f.jpg)
Jedzenie grzybów może zapobiegać łagodnym zaburzeniom poznawczym
13 marca 2019, 05:22U starszych ludzi, którzy zjadają ponad 2 standardowe porcje grzybów tygodniowo, ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI) jest nawet o połowę niższe. Porcję zdefiniowano jako 3/4 kubka gotowanych grzybów o średniej wadze 150 g.
![](/media/lib/71/fullereny-w-kosmosie-43136a46cc2bf172e3e3879500becd47.jpg)
Fullereny w przestrzeni międzygwiezdnej
30 października 2010, 10:50Należący do NASA Spitzer Space Telescope odkrył fullereny znajdujące się w przestrzeni międzygwiezdnej. Są one tym samym największymi znanymi nam molekułami wypełniającymi tę przestrzeń.
![](/media/lib/187/n-slonie-4de7ff264244c5b0d03a7c0ac40c4730.jpg)
Słonie pocieszają się w nieszczęściu
19 lutego 2014, 11:22Słonie azjatycke pocieszają zestresowanych członków swojego stada, dotykają ich i komunikując się z nimi za pomocą głosu. W Afryce od 50 lat prowadzone są badania, które wykazały, że słonie są niezwykle społecznymi zwierzętami, są empatyczne, myślą o swoich relacjach społecznych i podejmują decyzje dotyczące tych relacji. Decyzje te wpływają na nich i na innych - mówi Josh Plotnik z University of Cambridge. Obecnie podobne zachowania potwierdzono u słoni azjatyckich.
![](/media/lib/285/n-deeplearning-73108e445261c8a552fad9c420abfe1b.jpg)
Algorytmy przewidujące ryzyko zgonu będą ważnym narzędziem przyszłej medycyny
29 marca 2019, 05:33Eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z University of Nottingham wskazują, że algorytmy, które nauczą się przewidywania ryzyka przedwczesnego zgonu mogą w przyszłości być ważnym narzędziem medycyny prewencyjnej.
![](/media/lib/60/otylosc-f43c936418f4c3c01c5dd283970beb07.jpg)
Niedobór witaminy D prowadzi do otyłości
10 listopada 2010, 17:05Dzieci, u których występują niedobory witaminy D, gromadzą więcej tkanki tłuszczowej wokół talii i tyją szybciej od rówieśników z prawidłowym poziomem tego związku (American Journal of Clinical Nutrition).